Pelvipedal Alçı nedir, ne amaçla kullanılır?
Pelvipedal alçı, MPS’ li hastalarda kalça cerrahisi sonrası sık olarak kullanılır. Genellikle önemli ölçüde efor ve planlama gerektirir. Neyseki sadece ameliyat sonrası 6-12 hafta kullanılmaktadır.
Doktora, bu uygulamanın çocuğun emeklemesini, dönmesini, oturmasını, yürümesini ne kadar kısıtlayacağı sorulmalıdır. Evde kullanmak üzere gerekebilecek araçlar planlanmalıdır; tekerlekli sandalye, koltuk değneği, lazımlık vb. Kol hareketleriyle oynanan oyun ve aktiviteler düşünülmelidir.
Alçı boya kalemleriyle boyanabilir, üzerine resimler yapıştırılabilir. Ancak çocuğun cildini tahriş edebilecek yağlı boyalar ve sprey boyalar kullanılmamalıdır.
Alçının temiz ve kuru tutulması çok önemlidir. Alçıda idrar bulaşması olursa beyaz sirke ve su karışımı idrar rengini ve kokusunu çıkarmak için yardımcı olacaktır. Alçı çok fazla ıslanmışsa çıkartılıp kurutulmalıdır, bunun için sağlık personelinden yardım alınmalıdır. Alçıda kalan nemi gidermek için bebek pudrası serpilebilir.
Pelvipedal alçılı bebeğe genellikle iki tane çocuk bezi kullanılır. İçerde kalan bez idrar ve dışkıyı emer, dıştaki bez ise alçıyı sarmalar. Bez iki saatte bir değiştirilmeli ve alçının kuru olduğu kontrol edilmelidir.
Bebeğin pozisyonu gün içinde 3-4 saatte bir değiştirilmelidir. Çocuğun çamaşırı alçının üstünden giydirilecektir, bol giysiler rahatlık sağlayabilir.
Çocuk her gün süngerle silinmelidir, alçının kenarlarından cildi küçük bir sabunla yıkanıp iyice kurulanmalı.
Alçının yarattığı nem sebebiyle yada yara iyileşmesi nedeniyle alçı altında kaşıntı olabilir. Soğuk üfleyen saç kurutma makinesi kaşıntıyı azaltabilir, ayrıca kaşıntı giderici losyonlar kullanılabilir.
Ayak parmaklarında hissizlik ya da karıncalanma, şişme olursa; alçı kırılır ya da ezilirse alışılmadık bir ağrı olursa veya ameliyat sonrası iyileşme döneminde ateş olursa, takibi yapan hekim bilgilendirilmelidir.