Fabry hastalığı nedir?
Fabry hastalığı, vücudumuzda hücrelerin içerisinde bazı maddeleri yıkmakla görevli bir enzimin eksikliğine veya yetersiz çalışmasına neden olacak değişiklikler sonucunda gelişen ilerleyici seyirli, genetik geçişli, birçok sistemi tutabilen nadir görülen bir hastalıktır.
Hastalık hücre içerisinde madde yıkımlarının gerçekleştiği organel olan lizozomlarda görev yapan bir enzimin (α-galactosidase A) eksikliği veya yetersiz çalışması sonucu gelişir. Bu enzimi kodlayan gen bölgesi (GLA geni) X kromozomu üzerinde yer alır. Bu gen bölgesinde görülen mutasyonlar sonucunda hastalık oluşmaktadır.
Enzim eksikliği veya yetersizliği nedeni ile hücre içinde ve çeşitli dokularda (kalp, böbrek, beyin gibi) Gb3 (globotriaosylceramide) ve Lyso Gb3 (globotriaosylsphingosine) olarak isimlendirilen bazı yağ yapısındaki maddeler birikmektedir. Hücre ve dokularda bu maddelerin birikimiyle ve bu maddelerin neden olduğu iltihabi durum ve hücre hasarı nedeni ile semptomlar görülmektedir.
NASIL KALITILIR?
İnsanlarda hücre içerisinde toplam 46 adet kromozom bulunmaktadır. Kromozomlar hücrede gerekli proteinlerin sentezi için kodları içeren DNA dizilerini taşımaktadır.
46 kromozomun iki tanesi cinsiyet belirleyici olan kromozomlardır (X ve Y). Sağlıklı erkek bireylerde cinsiyet kromozomu olarak bir adet X ve bir adet Y kromozomu (XY) bulunurken sağlıklı kadınlarda ise 2 adet X kromozomu bulunmaktadır (XX). Erkek cinsiyet için Y kromozomu gereklidir bu nedenle babalar erkek çocuklarına Y kromozomunu kalıtırlar anneler ise hem erkek hem kız çocuklarına X kromozomunu kalıtırlar.
Fabry hastalığı X kromozomu ile kalıtılan bir hastalıktır. Babalar erkek çocuklarına Y kromozomu kalıtımını yapmasından dolayı babadan oğula hastalık geçişi izlenmez ancak hastalıklı X genini taşıyan kadınlar hem erkek hem de kız çocuklarına %50 olasılıkla hastalıklı geni aktarabilir.
Erkek hastalarda bir adet X kromozomu olması nedeni ile gen üzerinde mutasyon olması durumunda kişiler hastalık belirtilerini gösterirler. Kadınlarda ise 2 adet X kromozomu olması nedeni ile mutasyonlu geni taşıyan kadınlar taşıyıcı durumda olurlar. Diğer X kromozomunda sağlıklı gen olmasından dolayı hastalık belirtilerini göstermemeleri beklenir ancak kadınlarda X kromozomunun bir tanesi doğuştan rastgele şekilde inaktive edilmektedir. Bu nedenden dolayı bu inaktivasyonun derecesi ve dokudaki dağılımları doğrultusunda hastalık belirti ve bulgularını kadınlar da gösterebilirler.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hastalığın belirti ve bulguları değişkendir. Birçok doku ve organı tutması nedeni ile çeşitli semptomlar görülebilmektedir. Erkek ve kadınlarda hastalık farklı seyredebilir ancak genel olarak hastalık erkeklerde daha ağır seyretmektedir.
Klasik olarak çocukluk ve yetişkinlik çağlarında başlayan ellerde ve ayaklarda yanıcı-batıcı tarzda ağrılar (akroparestezi) ilk bulgudur ve bu ağrılar sıcak, soğuk veya egzersiz ile tetiklenebilir. Ayrıca terlemede azalma, karın ağrısı, ishal, kulak çınlaması, işitmede azalma, vücutta özellikle bel, kalça ve göbek bölgesinde belirgin kırmızı döküntüler, yorgunluk ve depresyon semptomları görülebilmektedir. Bu semptomlar hayat kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir.
İlerleyen yaşlarda ise kalp tutulumuna ikincil ritm bozuklukları nedeni ile çarpıntılar, nefes darlığı gibi kalp yetmezliği semptomları, göğüs ağrısı, bayılma gibi semptomlar izlenebilir. Ayrıca böbrek tutulumuna ikincil böbrek yetmezliği gelişmesi ve sinir sistemi tutulumuna ikincil geçici veya kalıcı inmeler görülebilmektedir. Tedavi almayan hastaların yaşam beklentileri kısalmıştır.
Tüm Fabry hastaları aynı belirtileri göstermezler ayrıca tüm belirtiler aynı hastada görülmeyebilir. Bazı hastalar ise sadece kalp, böbrek veya sinir sistemi semptom ve bulguları ile başvurabilirler. Bu nedenle tanı süreci uzayabilmektedir.
TANIYA YÖNELİK TESTLER NELERDİR?
Hastalığın teşhisi için kan örneği alınmaktadır. Erkeklerde alınan kan örneğinden eksik olduğu düşünülen enzimin düzeyi ölçülür (α-galactosidase A). Eğer enzim düzeyi normalden düşükse Fabry hastalığı ön planda düşünülür ve doğrulamak üzere mutasyon analizi için genetik analiz yapılır.
Kadınlarda ise enzim düzeyleri normal olabileceğinden şüphelenilen hastalarda genetik mutasyon analizi ile inceleme başlatılır.
Bir kişiye Fabry tanısı konulduktan sonra diğer aile üyelerinin de sorgulanması ve hastalık taramalarının yapılması erken tanı açısından oldukça önemlidir.
TEDAVİSİ NASILDIR?
Hastalığın tedavi seçenekleri arasında eksik veya yetersiz olan enzimi yerine koymak üzere kullanılan Enzim Replasman Tedavileri (ERT), bazı enzim yetersizliklerinde kullanılabilecek şaperon tedavisi bulunmaktadır. Ayrıca geliştirilmekte olan tedaviler arasında hastalık nedeni ile biriken maddelerin azaltılmasına yönelik substrat redüksiyon tedavileri ve gen tedavileri bulunmaktadır.
Enzim replasman tedavileri mevcut durumda Türkiye’de kullanımı onaylı tedavilerdir. Bu tedaviler damardan infüzyon ile 2 haftada bir uygulanmaktadır. Tedavi edilen hastalarda hastalığın seyri değişmektedir.
Enzim tedavisine çocuklukta ve genç erişkinlikte başlamanın kalp ve böbrek hastalıklarını gelişimini önleme veya varsa ilerlemesini yavaşlatma üzerine olan etkisi ileri yaşlarda başlanmasına göre daha fazladır. Bu nedenle hastalıkta erken tanı ve tedavi çok önemlidir.